Kατηγορίες
Βιογραφικά

Γιαννέλου Αγγελική

Η Αγγελική Γιαννέλου, νυν δημότης Λυρκείας, γεννήθηκε το έτος 1957 στα Πουγκάκια Φθιώτιδας, όπου και μεγάλωσε. Μπήκε με υποτροφία στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Από τα γυμνασιακά της χρόνια γράφει ποίηση και διήγημα. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές:

α. σκεύη κεραμέως (Δωδώνη 1997)

β. Η λιτανεία των ψηγμάτων της χαράς (Αστήρ 2000)

γ. πένης οδίτης (Εριφύλη 2003)

δ. Άτροπος Νόστος ( Εριφύλη 2007)

ε. Lacrimae Rerum (Εκδόσεις του Φοίνικα 2013)

Έχει γράψει μαζί με τον Γ. Παύλο, καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν. Θράκης, τα κείμενα για το ντοκιμαντέρ “Πρώτη Διαβαλκανική και Παρευξείνια Επικοινωνία” του Ταμείου Θράκης (Εκδόσεις Σταμούλης).

Το πρώτο της έργο σκεύη κεραμέως βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το Δεκέμβριο του 1998, με το Βραβείο «Γεωργίου Αθάνα».

Το δεύτερο έργο της Η λιτανεία των ψηγμάτων της χαράς τιμήθηκε με Έπαινο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ποίησης «Μάρκος Αυγέρης» της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών τον Ιανουάριο του 2003.

Το τρίτο έργο της πένης οδίτης τιμήθηκε με Έπαινο στον 22Ο  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων τον Μάρτιο 2005.

Το ανέκδοτο διήγημά της «Τα τζιτζίκια» τιμήθηκε με Έπαινο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Ιωάννινα) το Δεκέμβριο του 1998.

Ποιήματα και δοκίμιά της υπάρχουν στην Ανθολογία Ποίησης και Πεζογραφίας τού «Φθιωτικού Λόγου» και στο περιοδικό “Πάροδος”.

Ο όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων της απένειμε Βραβείο «για την προσφορά της στη Λογοτεχνία» τον Φεβρουάριο του 2005.

Τον Ιανουάριο του 2006 της απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.

Ως εκπαιδευτικός της Μ.Ε με τριακονταετή πείρα έχει διδάξει σε διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας καθώς και στα Μειονοτικά σχολεία: Λύκειο Γλαύκης και Γυμνάσιο Ολβίου – Νομού Ξάνθης.

Έχει συμμετάσχει σε Συμπόσια και Διημερίδες Ποίησης και έχει παρουσιάσει το έργο Ελλήνων ποιητών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Είναι καθηγήτρια του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου, παντρεμένη με τον εκ Καρυάς – Άργους καταγόμενο Ιωάννη Π. Παναγιωτόπουλο και μητέρα τριών παιδιών.

Σχολιάστε