Kατηγορίες
Εκδηλώσεις 2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 6ος Μαραθώνιος Ποίησης Αγανίκη Αινιάνος-Μαζαράκη

6oς Μαραθώνιος Ποίησης Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη
Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέωνκαι Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας
Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη (1838-1892)
186 χρόνια μετά, τα ποιήματά της συνεχίζουν να εμπνέουν, ποιητές και μη…

Γράφει η Λίλη Τσώνη
Πρόεδρος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών & της The London Literary Society

Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων και η συνδιοργανώτρια Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε επίσημα όλους εκείνους, ποιητές και μη, φίλους και μέλη του Ομίλου και της Βιβλιοθήκης, που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας και μοιράστηκαν μαζί μας Κυριακάτικο ματινέ της τελευταίας μέρας του Μάρτη, που ήταν αφιερωμένο στον 6ο Μαραθώνιο Ποίησης Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη, και αυτός με τη σειρά του στη Γυναίκα, αφού το θέμα του φετινού Μαραθωνίου Ποίησης ήταν αφιερωμένο σε αυτή.

Επίσης, να ευχαριστήσουμε τη Διεύθυνση του πολυχώρου Blind Pig, για την εγκάρδια φιλοξενία τους, και βέβαια, όλα τα  τοπικά ΜΜΕ που, χρόνια τώρα, στηρίζουν κάθε μας προσπάθεια για τα Γράμματα και τον Πολιτισμό και φιλοξένησαν και την φετινή πρόσκληση του Ομίλου και της Βιβλιοθήκης για τον 6ο Μαραθώνιο Ποίησης Αγανίκη Αινιάνος-Μαζαράκη.

Με καλεσμένο μας και πάλι τον ταλαντούχο σαξοφωνίστα Θάνο Φυσέκη, και τον επίσης ταλαντούχο, Θεσσαλονικιό κιθαρίστα Αλέξανδρο Χασιώτη, με απαγγελίες παλιών και καινούργιων ποιημάτων φίλων και μελών του Ομίλου και της Βιβλιοθήκης, και με μια προσέλευση ποιητών και φίλων της Ποίησης και της Λογοτεχνίας μεγαλύτερη από ποτέ, καταφέραμε όλοι μαζί, να έχουμε μια πολύ όμορφη, ιδιαίτερα ευχάριστη και φιλική εκδήλωση, που θύμιζε ένα πετυχημένο πάρτι μιας μεγάλης παρέας φίλων από τα παλιά

Για όσους δεν παρευρέθηκαν, φυλάξαμε στιγμές σε φωτογραφίες, στο τέλος του κειμένου.

Το καλωσορίσατε στο Κυριακάτικο ματινέ της Ποίησης, εκ μέρους του Δ. Σ. του Ομίλου, και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας, έγινε από την Πρόεδρο του Ομίλου, Λίλη Τσώνη, που είχε αναλάβει τον σχεδιασμό και την παρουσίαση του αφιερώματος, και την Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, Εύη Γκόγια.

Ενώ, η πρώην Πρόεδρος του Ομίλου, ποιήτρια Ξανθή Κουτσογιάννη, εξήγησε πώς δημιουργήθηκε η ιδέα, που ήταν δική της, και καθιερώθηκε ο Μαραθώνιος Ποίησης προς τιμή της πρώτης ποιήτριας της περιοχής, και απήγγειλε η ίδια, ένα ποίημα της Αγανίκης Αινιάνος-Μαζαράκη.

Μία έκπληξη περίμενε τη φίλη Ειρήνη ΣόλιαΑντιδήμαρχο Πολιτισμού. Την είχε ετοιμάσει η Λίλη Τσώνη, ώστε -όπως εξήγησε- η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού να μην είναι απλά, μια επίσημη καλεσμένη, αλλά να πάρει μέρος στον Ποιητικό Μαραθώνιο, απαγγέλλοντας και η ίδια.

Της ζητήθηκε λοιπόν, να απαγγείλει ένα απόσπασμα από το τρυφερό ποίημα της Αγανίκης Αινιάνος Μαζαράκη «Ο ανθοπώλης της Πλατείας της Ομονοίας». Και βέβαια, η κυρία Σόλια, ενθουσιάσθηκε. Το απήγγειλε, με παρτενέρ της στην απαγγελία τον φίλο του Ομίλου, ερασιτέχνη ηθοποιό, Κώστα Καραμέτο, ο οποίος απήγγειλε το προηγούμενο απόσπασμα.

Παρούσα ήταν και η εκπαιδευτικός Βίβιαν Αργύρη, φίλη του Ομίλου και της Βιβλιοθήκης και πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, η οποία μάλιστα είχε μεριμνήσει για την παραχώρηση στον Όμιλο των Γραφείων του, σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων.

Παρούσα ήταν και η, επίσης εκπαιδευτικός και πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Μόρφω Ρουποτιά.

Οι φετινές συμμετοχές ήταν πολλές, ενδεικτικές της αγάπης για την Ποίηση και τη Λογοτεχνία αλλά και της εξωστρέφειας των ανθρώπων των Γραμμάτων. Είναι σημαντικό, το ότι υπήρξαν μέλη και φίλοι που, προκειμένου να απαγγείλουν τα ποιήματά τους ή να βρεθούν στη μεγάλη παρέα μας, ταξίδεψαν από μακριά, αυθημερόν, και όπως είπαν… δεν το μετάνιωσαν, καθόλου! Ανάμεσα στις συμμετοχές, υπήρξαν και εκείνες ιδρυτικών μελών του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, αλλά και ποιητών από τη νησιώτικη Ελλάδα, όπως από τη Μύρινα της Λήμνου, τη Ρόδο και την Κρήτη. Η μικρότερη ποιήτρια που απήγγειλε, ήταν η Φωτεινή Κρικζώνη. Όσο για την Κρητική μαντινάδα, αυτή την έγραψε και την απήγγειλε ο Κρητικός φίλος και ποιητής, Στέφανος Μυριδάκης.

Ο εμπνευστής και πρώτος Πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων, γνωστός φιλόλογος, συγγραφέας και για χρόνια Προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Δημήτρης Νάτσιος, έλαμψε, ακόμη και με την απουσία του. Θα είναι πάντα εκεί, για όσα χρόνια θα υπάρχει ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων…

Παρευρέθηκαν επίσης, ο καρδιολόγος, ζωγράφος και ποιητής Ντίνος Μιχελής, οι ποιήτριες Κική Νικοπούλου και Ξανθή Κουτσογιάννη και ο εκπαιδευτικός Κώστας Τσιαλαφούτας, προηγούμενοι Πρόεδροι του Ομίλου.

Η εκδήλωση έκλεισε, με την ίδια -όπως πέρυσι- μικρή αναφορά της Λίλης Τσώνη στην Ξανθούλα του Διονύσιου Σολωμού, αγαπημένου ποιήματος του tutor της στα Classics, Antony Verity, στο ICE του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, κάτι που, όπως είπε, είχε κάνει κάποτε εκεί.

Κρατώντας δηλαδή, τη σελίδα με την Ξανθούλα, η οποία είχε ήδη μοιρασθεί σε όλους, ζήτησε να αποχαιρετίσουν τον 6ο Μαραθώνιο Ποίησης Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη, απαράλλαχτα όπως αποχαιρετούσε η Ξανθούλα του ποιήματος τους φίλους της, ανεμίζοντας ένα λευκό μαντήλι μέσα από τη βάρκα της, κινώντας  για την ξενιτειά  […] εστέκονταν οι φίλοι, με λύπη, με χαρά, κι αυτή με το μαντήλι της τους αποχαιρετά…                

https://www.lamiareport.gr/index.php/politistika/item/281418-me-epityxia-o-6os-marathonios-poiisis-aganiki-ainianos-mazaraki

Σχολιάστε